dimarts, 17 de maig del 2011

1. Música experimental

Després d'observar les principals característiques de la música experimental (veure la wikipedia), us proposo que us fixeu en diferents compositors i poetes que han experimentat amb la veu a la recerca de noves sonoritats.

Fixeu-vos en alguns exemples que podeu trobar a la següent pàgina web, i els comentarem a classe.
Arte sonoro
Giacomo Balla, Ruidismo plástico Baltrr, 1914

Un exemple curiós: música amb màquines de cosir

Escultures sonores

Un objecte que sona sense la nostra intervenció ni la nostra voluntat és un instrument musical? Qualsevol so generat o no per nosaltres és música? Les respostes a aquestes preguntes no sempre són senzilles, ni tant sols tenen una sola resposta.

Alguns artistes justament s'han interessat per l'art sonor, propostes que consisteixen en crear objectes o situacions en les que un o diversos objectes emeten un so. Aquests sons poden ser generats mecànicament, amb la intervenció o no de les persones, o de forma natural amb l'aire o el vent.
Aquestes escultures sonores ens plantegen algunes reflexions interessants: on és l'acte creatiu, què és la música, qui pot fer la música, què es pot percebre com a música, aquesta és una escultura que cada dia sona diferent, etc... Aquí en teniu algns exemples:

  Harry Bertoia, Textured Screen, 1954






The Singing Ringing Tree











The Blackpool High Tide Organ












El peine del viento, Eduardo Chillida (1973).


En coneixeu d'altres?? compartiu-les! :)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada