dimecres, 24 de març del 2010

1. Música descriptiva

La música descriptiva, també anomenada música programàtica és aquella música instrumental i per tant sense l'ús de paraules que té com a objectiu imitar alguna cosa com ara un paisatge, una persona, un animal o fins i tot un estat d'ànim. No tota la música imita coses; n'hi ha que simplement busca el seu gaudi en la pròpia música. Com hem vist la música ens pot suggerir moltes emocions o imatges diferents, de manera que si el compositor vol que ens suggereixi alguna cosa en concret, ens ho haurà d'indicar a través d'un títol o alguna descripció.

TASCA: Vegeu i escolteu els següents exemples. A continuació agafa'n un, i fes una redacció explicant quins creus que són els recursos que utilitza el compositor per suggerir el que suggereix. Ho aconsegueix? És una activitat que m'heu de fer a la llibreta i que corregirem al primer dia que tinguem classe, tornant de vacances.

The fall of the leafe, de Martin Peerson (Anglaterra, 1571-1650): en aquesta peça del renaixement podeu escoltar a un clavicèmbal imitant la caiguda d'una fulla.
The Battell, de William Byrd (Anglaterra, 1540-1623): en aquesta peça podeu escoltar com també amb un clavicèmbal es suggereix el camp de batalla d'una guerra. Per a aquesta peça, el compositor va afegir una petita descripció de cada una de les parts: "Emplaçament dels soldats, marxa d'infanteria, marxa de cavalleria, trompetes, marxa irlandesa, gaita i tabal, flauta i tabal, marxa a la batalla, les tropes s'enfronten, retirada, gallarda de la victòria".
La primavera d'A.Vivaldi (1678-1741): aquest concert està escrit en Mi M i forma part d'un conjunt de quatre concerts, dedicats a les quatre estacions de l'any. Cada un d'aquests concerts té tres moviments, el primer ràpid, el segon lent i el tercer ràpid. El que podreu sentir aquí és el més conegut que és el primer moviment anomenat Allegro. Hi sentiu la primavera?
Sinfonia núm. 6 "Pastoral" en Fa M (cinquè moviment), de L.V.Beethoven: Beethoven va escriure 9 sinfonies, i a la sisena, la que sentirem, li va afegir un subtítol: "Records de la vida campestre". A més a més, cada un dels cinc moviments de què està composada la sinfonia anava acompanyada d'un altre subtítol. Per exemple, en aquest cinquè moviment hi diu: "Himne dels pastors. Alegria i sentiments d'agraïment després de la tempesta". Ho sentiu?
L'elefant, del Carnaval dels animals, composada pel compositor francès  Camille Saint Säens, al 1886. L'obra té 12 moviments dedicats a diferents animals. Quin és l'instrument més important en aquesta peça?
El rossinyol enamorat, de F. Couperin (1668-1733): com que també vull escombrar cap a casa us passo una cançó preciosa per flauta de bec, una com la que treballem a l'aula però una mica més petitona i per tant més aguda, la sopranino. Us imagineu un dia anar d'excursió i trobar-vos que un petit rossinyol us canta una cançoneta com aquesta? Saps quin instrument l'acompanya?

4 comentaris:

  1. Santi

    Aquest tipus de música es escénica ?¿

    http://www.youtube.com/watch?v=jBupII3LH_Q

    ResponElimina
  2. Hola Santi, la música de la Pantera Rosa va ser creada per H.Mancini justament per a una pel·lícula, de manera que la podríem considerar música escenificada juntament amb els musicals o les òperes. L'important però és que observem que hi ha músiques que representen algun tipus d'imatge o moviment, mentre que d'altres no representen altra cosa que la pròpia música.

    ResponElimina
  3. Joan la redacció a la llibreta com de llarga ha de ser?

    ResponElimina
  4. Perquè un text pugui arribar a la categoria de redacció hauria de tenir, penso jo, almenys 10 línies, no creieu?! De totes maneres el que m'interessa més és el contingut i les reflexions interessants que pogueu fer.

    ResponElimina